4 Comments

  1. Sissel

    Tusen takk for en meget interessant artikkel. Dyrenes adferd skiller seg ikke så mye fra oss mennesker, “survival of the fittest” gjelder for dyr som mennesker, og dessverre også innad i familien som du skriver godt om.
    Når det gjelder mobbing – i barnehage, skole, eller innad i familien er det dessverre et økende problem. At det leder til store problemer for dem som utsettes for det er det liten tvil om. Det jeg savner opplysninger om og som jeg lurer på om du har kjennskap til er oppfølgingen av ofrene. Har det skjedd noe på den fronten i det siste? Om det vektlegges å tidlig sette i gang grundig oppfølging av de barn som utsettes for mobbing kan mange reddes.
    Jeg har tenkt endel på dette som en motvekt til fokuset på mobberne.

    • Kjære Sissel, takk for fin kommentar og spørsmål.

      Vi har noe forskning på dette med oppfølgning av barn som utsettes for mobbing, overgrep og vold. Blant annet en metastudie gjennomført av Ida Frugård Strøm. Hun finner at disse ungene ligger en hel karakter under gjennomsnittet, med god og omsorgsfull støtte ligger de på snittet. Du kan lese mer om dette her: https://forskning.no/mobbing-skole-og-utdanning/2013/02/darligere-karakterer-ved-mobbeskoler

      Dette gir godt håp for oppfølgning av barn som har vært gjennom slike traumer, utfordringen er å få satt dette i system slik at alle barn kan nyte godt av denne kunnskapen.

      Mvh,
      Frode

  2. Tusen takk for belysning av denne saken.Når man vet den høy stattestikken på selv mord blant unge og andre psykiske problemer .Så er all for sjeldent tema å se i media .Det å innrømme hvor hart familien og institusjoner som har omsorg kan vær og hvor foreldre skviser ut sine barn og hvor dype sår dette gir.

    • Kjære Nina, takk for at du bringer opp dette temaet.

      Forskning viser at mobbing henger nøye sammen med utvikling av dyp psykisk smerte og utvikling selvmordstanker. Odin Olsen Andersgård tok sitt eget liv etter langvarig mobbing i skolen, og hans sak har minnet oss på hvor alvorlig denne problematikken egentlig er.

      Vi vet også at en stor andel av våre psykiatriske pasienter oppgir mobbing som hovedårsak til deres psykiske smerte. Mange av disse vil kanskje trenge assistanse fra psykiatrien gjennom store deler av livet.

      Det er all grunn til å arbeide forebyggende mot mobbing. Vi vet alt for godt hva konsekvensene blir.

      Mvh,
      Frode

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *