Tannstell og tannbehandling er en dagligdags ting for de aller fleste. Noen kan slite med tannlegeskrekk, men kommer over det. Har man vært utsatt for orale seksuelle overgrep kan tannbehandlingen bli svært krevende.
Det er nå omtrent tolv år siden jeg ble klar over at jeg ble utsatt for seksuelle overgrep i barndoms- og ungdomstida. De første overgrepene skjedde like ved skolestart, de siste omtrent ved skoleslutt i niende klasse og like etter.
Jeg husker ikke så mye fra barne- og ungdomsårene, etter som jeg ble utsatt for vold og tvang fra ganske tidlig alder er det meste glemt og fortrengt. Likevel har minner om smerter, drømmer og flashbacks gitt meg «bevis» nok til å forstå at dette ikke handler om falske minner.
Jeg skal ikke dvele så mye ved min overgrepshistorie, men det dreier seg om overgrep utført av en eldre gutt i et klubbrom i et bomberom i en naboblokk der jeg bodde som liten. Disse overgrepene skjedde da jeg var omtrent seks-syv år. Den andre runden med overgrep skjedde i forbindelse med en mann som jeg hadde en del kontakt med den første tiden jeg prøvde å etablere meg i musikkbransjen i Trondheim på 80-tallet, en mann med mye makt og med en forkjærlighet for unge gutter.
Omsorgssvikt, vold og overgrep oppleves svært ulikt blant barn og unge, og konsekvensene kan også bli svært forskjellige. For min del har en del sterke fortrengningsmekanismer gjort at jeg har klart å overleve og leve med belastningene, selv om de har gjort mange ting utfordrende og vanskelige for meg.
En av tingene som ble svært vanskelig etter at jeg ble klar over de seksuelle overgrepene i voksen alder, er at jeg ikke har klart tanken på å gå til tannlegen, og i hvert fall ikke til mannlige tannleger. Munnen og tennene mine har alltid vært en kjerne til smerte og jeg har etter hvert utviklet et ganske høy smerteterskel, men etter tolv års fravær fra tannbehandling ble behovet etter hvert ganske stort.
Jeg har vurdert tannlegebesøk ganske lenge, faktisk et helt år, og jeg har sjekket flere ganger om det finnes en kvinnelig tannlege i mitt nærområde. Det finnes ikke. Dermed har jeg vært nødt til å jobbe en god del med meg selv for å forberede meg på denne dagen, da jeg endelig skulle sette meg i tannlegestolen og til alt overmål med en mannlig tannlege til å gjennomføre behandlingen.
Tannlegen min tok det fint. Han fikk vite hvorfor jeg ikke har vært til tannbehandling på mange år, og han var svært hensynsfull da han undersøkte munnen og tennene mine. Han kommenterte flere ganger at jeg har vært flink til å ta vare på tennene mine, til tross for omstendighetene, men at det er en god del ting som må gjøres.
Det å bestille en tannlegetime og gjennomføre en undersøkelse av munn og tenner kan kanskje virke som en ganske hverdagslig og enkel sak for de fleste. For min del har det vært en indre kamp med meg selv i mange år, selv om jeg fornuftsmessig sett har forstått at jeg burde gå til tannlegen hvert år. Men nå har jeg altså stått ansikt til ansikt med ett av mine store traumer, og vunnet første runde. Endelig har jeg klart å gjennomføre noe jeg har fryktet i ganske mange år.
For ordens skyld: Jeg betaler min egen tannbehandling selv om det blir kostbart. Andre som har de samme utfordringene kan finne råd og veiledning i flere av de tekstene jeg henviser til under anbefalt litteratur, også om hvordan man kan søke støtte til tannbehandling etter at man har opplevd overgrep.
Anbefalt litteratur
Tilrettelagt tannhelsetilbud – TOO. Tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur og overgrepsutsatte og personer med sterk angst for tannbehandling (odontofobi). Helsedirektoratet, 2015
Trenger kunnskap for å avdekke overgrep mot barn. Tannhelsepersonell kan bidra til å oppdage overgrep mot barn. Men de trenger mer kunnskap om temaet.Institutt for klinisk odontologi, 2014
Kan overgrepsutsatte få gratis tannlegebehandling? Ung.no, 2015
Hvem betaler tannlegeregningen din? Helsedirektoratet, 2014
Lene Skogstrøm. Tannlegene melder fra om 500 overgrep årlig. Aftenposten, 2014
Titti Brun. Behandler både tenner og redsel. Fagbladet, 2014
Rebekka Jafari om Anne Rønneberg. Tannlegen som taler barnas sak. Redd Barna, 2012
Anders Røyneberg, Gutter som utsettes for overgrep. Sex og Samfunn, 1999