Jeg ser NRKs program Et brev til Håkon Banken og legger merke til alle de som har skrevet brev til ham, antakelig fordi Håkon Banken selv sto fram med sin historie om psykiske vansker. Håkon Banken var artist og låtskriver, hovedsakelig på 70- og 80-tallet, og med en betydelig fanskare her til lands.
I en verden preget av utfordringer og personlige kamper, har musikk vist seg å være en bemerkelsesverdig kilde til trøst, styrke og til og med en redning for mange. Dette fenomenet kommer veldig tydelig fram i dette NRK-programmet, hvor seere får høre historier om hvordan hans musikk har hjulpet mennesker gjennom tunge tider.
Bildet: NRK TV. Klikk på lenken og du føres til NRKs program Brev til Håkon Banken.
Men Bankens innflytelse er langt fra unik – både nasjonalt og internasjonalt finnes det tallrike eksempler på hvordan musikken kan virke som en redningsbøye for mange som opplever livskriser og vansker i livet.
Nasjonale stemmer som gir håp
I Norge har vi sterke stemmer som Mari Boine, som har uttalt at «Hadde jeg ikke hatt sangen og joiken, så hadde jeg kanskje vært psykiatrisk pasient i dag». Hennes musikk har ikke bare vært personlig terapeutisk, men har også løftet den samiske kulturen og gitt mange en ny stolthet over sin arv.
Internasjonale ikoner og deres innflytelse
På den internasjonale scenen har artister som Nina Simone brukt sin musikk som et kraftfullt verktøy i kampen for rettferdighet og likeverd. Hennes sanger, som «Mississippi Goddam», ga uttrykk for sinne og frustrasjon over rasediskriminering og inspirerte mange i borgerrettighetsbevegelsen. Robbie Williams har åpent delt sine kamper med depresjon og angst, og hans ærlighet i musikken har hjulpet fans å føle seg mindre alene i sine egne utfordringer.
Når fansen tar kontakt
I programmet om Håkon Banken ser vi at ganske mange av hans fans tar kontakt med ham for å fortelle oms sine vansker og hvordan musikken har hjulpet dem ut av en vanskelig situasjon. Det finnes også andre eksempler på dette, der mennesker tar kontakt med sine musikalske helter for å dele hvordan musikken har påvirket dem. En fan ved navn Hannah skrev et åpent brev til bandet Twenty One Pilots og forklarte hvordan bandets budskap om håp hjalp henne gjennom vanskelige tider. Lignende historier finnes om fans av Ariana Grande og bandet Garbage, som har opplevd at artistenes musikk har vært en livline i mørke perioder.
Vitenskapen bak musikkterapien
Forskning kaster lys over hvorfor musikk kan ha en slik kraftfull effekt. Studier viser at musikk kan påvirke hjernekjemien vår ved å:
- frigjøre dopamin, som er knyttet til følelser av glede
- øke nivåene av oxytocin, kjent som «kjærlighetshormonet»
- senke nivåene av stresshormonet kortisol
Disse biokjemiske responsene kan bidra til å forklare musikkens terapeutiske effekter på humørregulering og stressreduksjon.
Musikkterapi som behandlingsform
Musikkterapi brukes nå aktivt i behandling av ulike psykiske lidelser, med dokumenterte positive effekter på depresjon, angst og PTSD. En musikkterapeut uttrykte det slik: «Vi kan ta kontroll, vi kan bli styrket av musikken til å føle (oss) annerledes». Dette understreker musikkens unike evne til å tilby håp, trøst og en vei til bedring for de som sliter.
Identifikasjon og helbredelse
For ofre av mobbing kan det å identifisere seg med en artist som har delt lignende erfaringer være spesielt kraftfullt. Når ofre for mobbing hører en artist dele sine opplevelser, kan det skape en dyp emosjonell resonans og en følelse av å bli forstått. Artister som har overkommet mobbing og oppnådd suksess kan fungere som kraftfulle rollemodeller, og demonstrere at det er mulig å komme seg gjennom vanskelige tider og fortsatt lykkes i livet.
Konklusjon
Disse historiene og forskningsresultatene viser at musikk er så mye mer enn bare underholdning. For mange er det en livline, en kilde til håp og en vei til bedring. Enten det er gjennom å lytte til en artist som Håkon Banken eller Mari Boine, eller gjennom aktiv deltakelse i musikkterapi, kan musikk spille en avgjørende rolle i å hjelpe mennesker gjennom livets stormer.
Musikk har en unik evne til å berøre oss på et dypt emosjonelt nivå, gi uttrykk for komplekse følelser, skape fellesskap, og til og med påvirke vår fysiologi på positive måter. For mange som sliter med psykiske utfordringer, mobbing, eller andre vanskelige livssituasjoner, kan musikk virkelig oppleves som livreddende.
Så neste gang du hører en sang som virkelig treffer deg, husk at du ikke er alene. Millioner av mennesker verden over finner trøst, styrke og mening i de samme tonene og ordene. Musikk forbinder oss, gjør oss hele og minner oss om at vi alle er del av noe større.
Kilder:
Adler, Sarah Elizabeth. 2024. Music Can Be a Great Mood Booster. Aarp.org
Angeles, Nic. 2022. Songs That Saved My Life. Pulp.ph
BBC. 2026. Ariana Grande: My fans and music saved my life. BBC.com
Connick, Tom. 2017. Your Band Saved My Life. Vice.com
Gustavsen et. al. 2021. Mental health and music engagement: review, framework, and guidelines for future studies. Pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Jensen, Andreas Ebbesen. 2024. Jazzdivaen Nina Simone kjempet med indre demoner hele sitt liv. Historienet.no
NRK TV. 2024. Et brev til Håkon Banken. Nrk.no
Malerbakken, Anne. 2022. Musikkterapi virker. Psykiskhelse.no
Meade-Baxter, Jordyn. 2016. Can music save someone’s life? Wp.stu.ca
Psykiater.no. 2024. Musikkterapi ved depresjon. Psykiater.no
Ransom, Tricia Fox. 2021. A Case for Lyrics and How They Impact Our Emotions. Mappsmagazine.com
Rambøl, Nina. 2021. Mari Boine: Musikken reddet livet mitt. Hjemmet.no
Snyder-Lovera, Emma. 2024. What makes music therapy effective? Ohio.edu
Youngworth, Hannah. 2016. A Letter To The Band That Saved My Life. Theodysseyonline.com