Torsdag 4. november holdt jeg foredrag for en hyggelig gruppe med ansatte i Forsvaret. Forsvaret har de siste årene gjennomført flere større undersøkelser om mobbing og seksuell trakassering blant egne ansatte. Det viser seg at enkelte avdelinger får relativt store utslag i disse spørreundersøkelsene.
Leserne vil finne foredragsnotatet fra seminaret i dette innlegget. Her presenteres en del resultater fra forskninga om mobbing, seksuell trakassering og konfliktfylte forhold i utdannings- og arbeidsmiljø. Man ser for eksempel av Politidirektoratets og Forsvarets undersøkelser at unge kvinner står spesielt sårbart til for mobbing og seksuell trakassering.
Den siste undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, MOST 2020, viste en liten nedgang i målt mobbing og seksuell trakassering. Noe av forklaringen kan ligge i at vi har hatt en periode med korona-pandemi, og at store deler av samfunnet har vært nedstengt i denne perioden, også mange av Forsvarets aktiviteter. Eller kan det hende at vi ser noen resultater av #MeToo?
Foredragsnotater fra seminar om mobbing og seksuell trakassering på Sessvollmoen 4. nov. 2021.
Program Forsvarets seminar om mobbing og seksuell trakassering, 04. nov. 2021
De ansatte fikk i oppgave å reflektere sammen i grupper over en del spørsmål om hvordan Forsvaret på best mulig måte kan rigge sine systemer for god forebygging og håndtering av mobbing og seksuell trakassering. Det kom fram mange gode momenter og gode råd for det videre arbeidet med å utarbeide systemer for forebygging, trygg varsling og håndtering av saker. De ansatte savner blant annet et godt system for utdanning og kursing av vernepliktige, ansatte, offiserer og ledelse, aller helst i en tidlig fase når man setter sammen nye lag i organisasjonen.
De ansatte var også opptatt av Forsvarets renomme og rekruttering, med en anbefaling om å sette inn virkningsfulle tiltak, slik at organisasjonen kan framstå som et godt sted for alle å avtjene verneplikt og arbeidssted for de ansatte. Ansatte fremhevet også et poeng med hensyn til tillit mellom vernepliktige, ansatte og ledelse, og da med hensyn til det forebyggende arbeidet. Poenget her var at mobbing og seksuell trakassering gjør at tilliten til de som skal lede svekkes. De ansattes momenter her var at tillit og omsorg er nøkkelbegreper når man skal kjempe side om side og stole på at leder gjør gode vurderinger. Denne tilliten kan lett forsvinne om lederne ikke tar tak i arbeidsmiljøet, og da mobbing og trakassering spesielt.
Jeg takker for et hyggelig oppdrag og ønsker ansatte og ledelse i Forsvaret all mulig lykke og framgang i det framtidige arbeidet for et bedre Forsvar!
Mvh,
Frode